Tíz éve nem volt ilyen alacsony a GDP növekedése

2007.11.14. 15:25

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a második negyedévi 1,2 százalékos növekedés után a harmadik negyedévben mindössze 1,1 százalékkal bővült a GDP. A növekedés tíz éve nem volt ilyen alacsony.

Egy százalékkal, a naptári hatásokat figyelembe véve 1,1 százalékkal bővült Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján - közölte szerdán a KSH. Az első három negyedéves GDP-növekedés 1,6 százalékos - derül ki a jelentésből. Tavaly, a harmadik negyedéves és az első három negyedéves bővülés 3,9 százalékos volt.

Az elemzők szerint ezen adatok fényében az idei évre várt 2 százalékos növekedés is elérhetetlennek tűnik. Kiemelik: a gazdaság lassulásának oka, hogy a lakossági fogyasztásra, az oktatásra, az egészségügyre és a beruházásokra is a kormányzati megszorítások nyomán a visszaesés a jellemző, amit csak kis mértékben tudott ellensúlyozni az ipari termelés, és az export növekedése.

Forrás: Demokrata online, hírTV

Címkék: rossz gazdaságpolitika | Szólj hozzá!

Jó hír: Gyűlöletbeszéd: Sólyom vétózott

2007.11.13. 18:06

Sólyom László köztársasági elnök véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a Polgári Törvénykönyv módosításáról szóló törvényt.

"Az Országgyűlés a Polgári Törvénykönyv módosításával a személyhez fűződő jogok sérelmének egy újabb tényállását vezeti be. A köztársasági elnök álláspontja szerint a törvény több szempontból alkotmányellenes, ezért azt nem írta alá, hanem megküldte az Alkotmánybíróságnak véleményezésre" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

"A törvény célja szerint közösségeket és nem konkrét személyeket kíván védeni. A törvény egy közösség lényegi jellemző vonásait sértő magatartás esetén a közösség minden tagjának személyiségi jogsérelmét állapítja meg. Ezzel ugyanazon, egyetlen sértő kifejezés miatt a megsértett közösség tagja perek tömegeit indíthatják, sőt erre jogvédő szervezetek is jogosultak" - áll a közleményben.

"Több tízezer polgári per lehetősége, és az ezekben kiszabható kártérítések teljes összege, olyan aránytalan mértékben korlátozza a véleménynyilvánítás alkotmányos szabadságát, ami büntetőjogi szankciókat is meghaladó súlyú. Ez elrettent a demokratikus társadalomban szükséges, nem sértő vélemény-nyilvánítástól is, és akadályozza a szabad, érvelő közvélemény működését" - olvasható.

Folytatás: Hírszerző

Címkék: sólyom lászló jó hír gyűlölettörvény | Szólj hozzá!

Kínos SZDSZ-születésnap: "Ha Solt Ottilia élne, köpne ránk"

2007.11.13. 18:03

A liberális párt honlapja elfelejt tudomást venni róla, volt alapítói azonban nagyon is számon tartják: ma 19 éves az SZDSZ. A majdnem kerek évfordulón alapítók egy köre kíméletlen, szociálliberális alapállású kritikát fogalmazott meg a mai, "akarnokok dominálta" SZDSZ-szel szemben, amely szerintük "egy zsaroló kis csoport lett."

"Mi, rendszerváltó alapítók, akik egzisztenciánkat (ha úgy tetszik egész életünket, karrierünket) tettük fel a demokratikus ellenzékben a létező szocializmus elleni harcra, 19. születésnapja alkalmából kétségbeesetten figyeljük mivé lett a Szabad Demokraták Szövetsége" - így kezdődik az a keserű nyilatkozat, amelyet a párt egykori alapítói fogalmaztak meg és terjesztenek emailen.

Folytatás: Hírszerző

Címkék: szdsz | Szólj hozzá!

36 órára megbénulhat a vasúti közlekedés

2007.11.13. 12:08

Akár 36 órára is megbénulhat a vasúti közlekedés az országban jövő héten szerdán. A november 21-én reggel hatra meghirdetett vasutassztrájkhoz csatlakoznak a Liga szakszervezetek és több érdekképviselet is. A munkabeszüntetés ezer vonatot érint.

Az elmúlt 2 hétben már kétszer is tartottak 2 órás figyelmeztető sztrájkot a vasutas érdekvédelmi szervezetek. A tiltakozás-hullámot a MÁV-ot felügyelő liberális gazdasági tárca váltotta ki azzal, hogy újabb 38 szárnyvonal bezárását tervezi.

Forrás: Demokrata online, hírTV

Címkék: közlekedés összefogás tiltakozás züllesztés | Szólj hozzá!

Negyven százalékkal drágább lesz az áram a nagyfogyasztóknak

2007.11.12. 17:12

Figyelembe véve a szabadpiaci árak alakulását, reális lehet a negyvenszázalékos áramáremelés a jövő évtől a nagyfogyasztók számára, az évekkel ezelőtt megkötött szerződésekben szereplő tarifákhoz képest – jelentette ki egy lapinterjúban Felsmann Balázs, a GKM szakállamtitkára.

Nem látnak olyan tényezőt, ami miatt a lakossági áraknál két számjegyű növekedés következhetne be. A tárcánál egyelőre nem tartják indokoltnak egy új blokk megépítését Pakson. A vasútreformról elmondta, hogy a mostani intézkedések éves szinten 4-6 milliárd forint közvetlen megtakarítást hoznak - olvasható a Napi Gadaságban.

Forrás: Demokrata online, Napi gazdaság

Címkék: áram áremelkedés | Szólj hozzá!

Régen voltak ilyen pesszimisták a magyar cégek

2007.11.12. 17:10

Októberben hosszú stagnálás után érezhetően esett a GKI-konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített felmérés szerint az üzleti várakozások jelentősen, a fogyasztóiak kissé romlottak.

Az ipari bizalmi index a nyár eleji csúcspontjához képest hónapok óta romlik, s októberben idei legalacsonyabb értékére esett. Az ipari cégek utoljára két éve voltak ilyen pesszimisták. Az elmúlt időszak termelésének megítélése stagnált szeptemberhez képest, a következő háromhavi kilátások és a rendelésállományok megítélése viszont romlott. A tervezett áremelések mértéke és az áremelők köre alig csökkent. A kapacitáskihasználás jobb volt, mint a nyári, de elmaradt az egy évvel korábbitól – olvasható a GKI honlapján.

Folytatás: Demokrata online, forrás: GKI, MNO

Címkék: rossz gazdaságpolitika | Szólj hozzá!

Győzött az SZDSZ: kötelező lesz bevezetni az értékalapú ingatlanadót

2007.11.12. 17:09

(...)

A Fidesz szerint az értékalapú ingatlanadó bevezetése ügyében is az SZDSZ győzött a koalíción belül a szocialistákkal szemben. Az ellenzéki párt úgy ítéli meg, hogy a koalíción belüli megegyezés eredményeként nem támogatta végül az MSZP frakció azt a szocialista képviselő által beterjesztett indítványt, amely meghagyná az önkormányzatoknak a választás jogát az ingatlanadó kérdésében.

Tállai András (Fidesz) hétfői sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy ha a parlamenti többség igent mond az értékalapú ingatlanadó 2009-es bevezetésére, az akkor sem lesz, mert a következő egy évben " a józan politikusok tábora" többségbe kerül és eltörlik ezt a passzust.

Folytatás: Demokrata online, forrás: hírTV, FH

Címkék: adó ingatlanadó | Szólj hozzá!

Trianon emlékmű: felsőbb utasításra nem mondhatott beszédet

2007.11.12. 17:05

Felsőbb utasításra nem mondhatta el beszédét Ravasz István, történész, a Hadtörténeti Múzeum igazgatóhelyettese egy XVII. kerületi Trianoni-emlékmű átadásán.

Az ünnepség előtt jelentette be az alezrdes, hogy felsőbb utasításra nem mondhatja el beszédét. A katonai tiszteletadás is elmaradt, miután azt feletteseik a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Egyesületének is megtiltották. A helyi cserkész csapat pedig csak civilben vett részt az avató ünnepségen hasonló okok miatt. A letiltások okára a szervezők nem kaptak magyarázatot. Az emlékművet a régi fényképek alapján közadakozásból építették újjá.

Forrás: Demokrata online, hírTV

Címkék: magyarellenesség | Szólj hozzá!

Ismét vipera volt egy rebiszesnél

2007.10.31. 15:11

Bár a rendőri vezetők az október 23-ai ünnepek előtt azt ígérték, a rendőröknél nem lesz olyan eszköz, amely nem megengedett, egy rohamrendőrnél ismét vipera volt. Az Erzsébet híd blokádja utáni rendőri akció közben egy kamera rögzítette, amint az egyik rebiszes elejt egy ólmosbotot. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta, nem látta a felvételeket, de ha igaz vizsgálatot rendel el. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozik.

Az egyik kereskedelmi televízió felvételein jól látni és hallani, amint a kamera előtt elhaladó rendőri egység elveszít egy viperát. Az egyik sisakos, páncélos rendőr először lehajolt érte, aztán mégis úgy döntött, tovább fut a többiekkel. Mindez október 26-án az Erzsébet híd blokádja után történt, amikor a tüntetőket az Astoria felől a Blaha Lujza tér felé kergették a rendőrök.

A vipera használata már a tavalyi őszi eseményekkor is nagy port kavart. Bencze József még október 23-a előtt azt ígérte: idén nem lesz teleszkópos fémbot rendőröknél.

Folytatás: Demokrata online, forrás: hírTV

Címkék: rendőrség | Szólj hozzá!

Funar-törvényjavaslat az RMDSZ betiltására

2007.10.31. 10:23

Az etnikai alapokon létrejövő pártok betiltását és az RMDSZ-tagoknak a kormányba való bekerülését megakadályozó, „A románok nyugalmáért” elnevezésű törvénytervezetet nyújtott be tegnap a parlamentben Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt szenátora.

A tervezet megtiltaná a „román- és Európa-ellenes” RMDSZ és a nemzeti kisebbségek bármely szervezetének politikai pártként való szereplését, és kötelezné a hatóságokat, hogy helyezzenek törvényen kívül minden olyan etnikai alapon alakult szervezetet, amely nem tartja tiszteletben a nemzeti szuverenitás, a területi egység, a jogrend és a demokrácia alapelveit. A tervezetről kiadott közleményből ugyanakkor kiderül, hogy a jogszabály megtiltaná, hogy az RMDSZ tagjai bármilyen köztisztséget betölthessenek.

Forrás: Demokrata online, www.kronika.ro, erdely.ma

Címkék: románok magyarellenesség | Szólj hozzá!

Románok Európája: ezer eurós fejpénz az országot elhagyó magyaroknak

2007.10.27. 01:34

Ezer eurós fejpénzt fizettetne ki az államkaszából Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt szenátora azoknak a magyar nemzetiségű személyeknek, akik végleges letelepedés céljából hagynák el Romániát és költöznének Magyarországra.

Gheorghe Funar azt javasolja, hogy ezer euró ellenében hagyják el az országot azok a romániai magyarok, akik nem ismerik el Erdélynek Romániával való 1918-as egyesülését és az egységes román nemzeti államot. A nacionalista megnyilvánulásairól elhíresült, egykori kolozsvári polgármester, ezt pénteken jelentette be Kolozsváron, azt állítva, hogy egy ezzel kapcsolatos törvénytervezetet is benyújtott a parlamenthez.

A szenátor tervei szerint a Romániából elköltözőknek az ingatlanjuk értékét is kifizetné a román állam, valamint az ingóságok szállítási költségeket is megtérítené. Gheorghe Funar hangsúlyozta: mindezt csak akkor fizetné ki a román állam, ha az országot végérvényesen elhagyja az érintett személy.

Forrás: Kuruc.info, FH

Címkék: románok magyarellenesség | Szólj hozzá!

Metróátadás csak 2011-ben?

2007.10.26. 09:47

Újabb fél évet csúszhat a 4-es metró építése, a legújabb elképzelések szerint ugyanis a vonal jelenlegi, 2010 végi átadási határideje 2011 közepére tolódna - írja a szerdai Népszabadság. A városháza az újabb késést biztonsági okokkal magyarázná. nevezetesen azzal, hogy "a nagyközönség érdekében" megtoldják a próbaüzem idejét - olvasható a cikkben.

A lap tudomása szerint Demszky Gábor a napokban jelentené be az ismételt határidő-módosítást, "annak ünnepélyes apropóján, hogy a második fúrópajzs is eléri a Tétényi úti metróállomást". A Népszabadság úgy értesült, hogy az alagútfúrási munkák elhúzódása miatt a munkálatokkal megbízott Bamco-konzorcium már be is nyújtotta szerződésmódosítási kérelmét a beruházó DBR Metró Projekt Igazgatósághoz.

Forrás: Demokrata online, Népszabadság, MR

Címkék: bkv négyes metró | Szólj hozzá!

Már a rendőrök is csalódtak a kormányban

2007.10.20. 17:17

Az elkeseredett és bizalmukat vesztett fegyveres és rendvédelmi munkavállalók nem látják hitelesnek vezetőiket, ennek következtében a szolgálat ellátásának hatékonysága és színvonala törést szenved – állapította meg a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége. A szervezet szerint a kormány sorozatosan semmibe veszi az érdekegyeztetést, megszegi ígéreteit, ennek ellenére lojalitást vár el tőlük.

Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT), valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT) 2007 februárban elhangzott kormányzati ígéretek alapján a fegyveres és rendvédelmi szektorban is teljesülni kellett volna idén minimálisan a 6,5-8 százalékos jövedelemnövekedésnek. A Honvédelmi tárcát kivéve, ahol a HÉF-en sikerült a katonák jövedelem kiegészítéséről megállapodni, a rendvédelmi szerveknél jelentős elmaradás kompenzálásáról a Kormány – még ágazati szinten sem – a mai napig érdemi tárgyalásra nem volt hajlandó – tudatta közleményben a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ).

Folytatás: Demokrata online, forrás: MNO

Címkék: rendőrség | 1 komment

Tíz százalékkal kell csökkentenie a vonalak számát a MÁV-nak

2007.10.17. 08:50

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól (GKM) kapott írásbeli rendelkezés szerint, a 2007–2008-as menetrend tervezésekor a MÁV Startnak 10 százalékos kínálatcsökkentést kell végrehajtania, és azt a menetrend tervezetében meg kell jeleníteni – olvasható abban a levélben, amelyet a cég, működtetési vezérigazgató-helyettese írt a pályavasúti üzletág főigazgatójának. A leépítés most huszonegy szárnyvonalat érint.

Matéczné Németh Ágnes ebben emlékeztette Szamos Alfonzot, hogy a személyszállítás ideiglenes szüneteltetésére javasoltak közül eddig 14 vonalon vezettek be ideiglenes üzemszünetet ez év márciusában. Az elvárt kínálatcsökkentés elérése érdekében további 21 vonalon, illetve vonalszakaszon a személyszállítás ideiglenes szüneteltetésére tesznek javaslatot a GKM-nek.

Folytatás: Demokrata online, forrás: MNO

Címkék: máv megszorítás | 1 komment

Karsai: Jelenleg az MSZP nem demokratikusan működik

2007.10.15. 16:19

A Hír Televízió a Kontraszt című műsorának vendége volt Battonya szocialista polgármestere, Karsai József. Az MSZP- frakció tagja szerint jelenleg a párt nem demokratikusan működik. Elmondása szerint hamarosan az önkormányzatok nyakába fog szakadni egy megszigorító Draskovics-csomag.

Karsai József elmondása szerint értelmetlenné vált a múlt szombati rendkívüli ülés, hiszen előre elkészített forgatókönyv szerint működik a rendszer. Jó néhány hónapja a frakció megkérdezése nélkül folyik a munka. A miniszterelnök mindent bejelent a parlamentnek és sajtónak, „mi meg kullogunk az események után”.

Folytatás: Demokrata online, forrás: hirtv.hu

Címkék: mszp | 1 komment

Tíz százalékkal drágulhat az áram ára

2007.10.10. 08:11

5-10 százalékkal, tehát a várható inflációnál nagyobb mértékben drágulhat januártól a lakosságnak az áram ára - ekkora emelkedést javasol a Magyar Energia Hivatal. Az árampiaci szereplők költségei jövőre 5 százalékkal emelkednek - a szervezet elnöke egy konferencián ezzel indokolta a szükséges drágulást.

Felsmann Balázs, a gazdasági és közlekedési minisztérium szakállamtitkára elismerte, hogy balkáni áramhiány hatására a villamos energia nagykereskedelmi ára 10 százalékkal emelkedik. Azt mondta: 2008 januárjától teljesen liberalizált árampiacon is lesz elegendő áram. Hangsúlyozta, nincs, és nem is várható válság az árampiacon.

Forrás: Demokrata online, HírTV

Címkék: áram áremelkedés | Szólj hozzá!

Bajnai Gordon barátai és az uniós milliárdok

2007.10.04. 14:23

Bajnai Gordon Hajdú Bét-es barátai végzik az európai uniós források kommunikációját - hívta fel a figyelmet Cser-Palkovics András sajtótájékoztatóján.

Nap mint nap újabb botrányokra derül fény az ügyben, hogy az uniós források jelentős részét felülről, központilag irányított módon ellopják, ráadásul ezek a források nem jutnak el oda, ahova el kellett volna jutniuk - mutatott rá a Fidesz helyettes szóvivője.

A Bajnai Gordon irányítása alatt álló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az uniós források felhasználására - a pályázatok megismertetésére - pályázatot írt ki. A három milliárd forintos kommunikációval kapcsolatban Cser-Palkovics András két céget emelt ki a nyertes ajánlattevők közül. Az egyikről, a Café PR Kommunikációs és Szolgáltató Kft-ről szólva Cser-Palkovics András kiemelte: ez a cég minden rendelkezésre álló információ alapján kísértetiesen hasonló, nagy valószínűséggel ugyanazon cég, amely annak idején a szintén Bajnai Gordon irányítása alatt álló Hajdú-Bét-ügyben a Hajdú-Bét kommunikációját felügyelte és végezte. A politikus emlékezetett arra is, hogy annak idején a Hajdú-Bét kommunikációjában az jelent meg, hogy kitűnő szerződéseket köthetnek a gazdák, miközben tudjuk az ügy kimenetelét: sok gazda csődbe ment, és sokan öngyilkosságot követtek el.

Folytatás: Demokrata online, forrás: fidesz.hu

Címkék: korrupció bajnai gordon | Szólj hozzá!

Szlovák igazságszolgáltatás: fontos dokumentumok tűntek el Hedvig-ügyben

2007.10.04. 11:30

Eltűnt a Malina Hedvig-ügy iratanyagából az a dokumentum, amelyben a szlovák titkosszolgálat egyik volt munkatársa feljelentést tett a magyar diáklány ellen. Nyoma veszett a feljelentő nyilatkozatát tartalmazó jegyzőkönyvnek is.

Az említett feljelentő az a Peter Korcek, aki Vladimír Meciar 1994 és 1998 közti kormánya idején dolgozott a szlovák titkosszolgálatnál. Volt azonban Malina Hedvig ellen egy másik feljelentés is - egy vágsellyei civiltől. Ez a férfi - néhány nappal azelőtt, hogy a diáklány ellen hamis eskü- és vallomástétel vádjával elindult a máig tartó eljárás - felakasztva találták annak a vágsellyei bérháznak a pincéjében, ahol lakott. A rendőrség szerint az illető öngyilkos lett.

Folytatás: Kuruc.info, forrás: FH

Címkék: korrupció malina hedvig szlovákok | Szólj hozzá!

Elrendelték a nyomozást Leisztinger több tízmilliárdos lopása ügyében

2007.10.04. 11:27

Elrendelte a nyomozást a Fővárosi Főügyészség a Kopaszi-gát privatizációja ügyében. Az MSZP-s vezetésű önkormányzat és Leisztinger Tamás bűnöző tranzakcióját kifogásolva Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes képviselő tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűncselekmény elkövetésének alapos gyanújával, ismeretlen tettes ellen rendeltük el tegnap a nyomozást a Kopaszi-gát, illetve a Lágymányosi-öböl önkormányzati területeinek értékesítése ügyében – közölte lapunkkal Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. – A nyomozó hatóság megalapozottnak találta Schneller Domonkos (Fidesz) XI. kerületi önkormányzati képviselő napokban tett feljelentését, és a nyomozással megbízott BRFK-nak a törvény szerint két hónapja van arra, hogy kiderítse, történt-e bűncselekmény.

Folytatás: Kuruc.info, forrás: MNO

Címkék: korrupció | Szólj hozzá!

20 millió: újabb hangfelvétel uniós pénzek ellopásáról

2007.10.04. 11:25

Újabb hangfelvétel bizonyítja az uniós források megcsapolását – értesült a Hír Televízió. Az egyik szabolcsi polgármester 20 milliót kért egy építési vállalkozótól, hogy a képviselő testület segítse az uniós pénz lehívását. Az ügyben június óta nyomoz a nyíregyházi ügyészség hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt.

Kedden még kétségbe vonta Bajnai Gordon, hogy uniós pénzek tűnnének el, de a hírTV-hez került újabb hangfelvétel mást bizonyít. A még 2006-ban készült hangfelvétel alapján az uszodára és más létesítményekre kapott 225 milliós uniós forrás egy részének lenyúlására lehet következtetni.

A felvételen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Döge polgármestere, a független Vince Ferenc Tibor arról beszél egy építési vállalkozónak, hogy az önkormányzati testület 6 tagja 20 millióért cserébe segíteni fogja a kivitelezéshez szükséges újabb összeg lehívását. A polgármester arra ia utal, hogy a vállalkozó már korábban kifizetett 8 millió kenőpénzt. Ám a cég végül nem kapta meg az építéshez szükséges összeget és tönkre ment, felszámolják.

Folytatás: Kuruc.info, forrás: hírtv, MNO

Címkék: korrupció | Szólj hozzá!

Közpénzt kap a gyalázkodó publicista

2007.10.03. 08:37

Az MTV több mint 160 milliós állami támogatást kap ahhoz a népnevelő-felvilágosító rajzfilmsorozathoz, amelynek szövegét Tóta W. Árpád publicista írhatja. A szerző internetes naplóbejegyzéseiben előszeretettel gyalázza a katolikus egyházat, a nemzeti érzelmű politikát, a konzervatív értékrendet.

Internetes naplójában Tóta W. Árpád saját magával készített interjút, ahol azt igyekszik bizonygatni, hülyeség azt hinni, politikai elkötelezettsége miatt találtatott alkalmas embernek az évek óta első magyar animációs sorozat narrálásához. Az animációs filmsorozat egyébként M. Tóth Géza, a Maestro című filmjéért Oscar-díjra jelölt rendező irányításával készül.

(...)

Részletek Tóta W. Blogjából

A nemzeti érzelmű politizálásról (Foglalod a kurvanyádat címmel, 2007. június 11-én):
Nincs magyar way of life (életstílus – a szerk.), ahogy nincs a magyaroknak saját istenük. (…) Nemcsak magyar sorstragédia van, nemcsak Trianon, hanem van magyar kisvasúthálózat, magyar melegszcéna (homoszexuális közösség – a szerk.), magyar underground, van magyar liberalizmus és magyar popzene. Van továbbá rengeteg hülyemagyar. (…) Tudjuk persze, honnan fúj a büdös. Itt valaki egyszer elkurjantotta magát, hogy aki magyar, az őrá szavaz. (…) Aki nem szavaz rá, az következésképpen nem tartozik a nemzethez. A rendszerváltás utáni legnagyobb privatizációs botrány. Bekerítette a forrást, lepakolt egy lakókocsit a bejárathoz, és úgy gondolja, hogy ő belépti díjat fog szedni a nemzetbe.
Hát ki a kurvanyád vagy te ehhez?

Folytatás: Demokrata online, forrás: MNO

Címkék: televízió magyarellenesség | Szólj hozzá!

Jövőre tíz százalékkal jut kevesebb az önkormányzatoknak

2007.10.03. 08:35

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint jövőre sem áll meg az önkormányzatok eladósodása, mert a költségvetés tervezete szerint még kevesebb támogatásra számíthatnak, mint az idén. A csökkenés a TÖOSZ számításai szerint 10 százalékos lesz.

A települések pénzügyi helyzetüket illetően jövőre sem számíthatnak kedvező fordulatra, sőt, költségvetési pozícióik valamelyest romlanak. A kormány és az önkormányzatok érdekegyeztető fórumán a múlt héten ismertették a települési érdekszövetségekkel a kabinet elképzeléseit, és ha a számok nem változnak, a helyhatóságok működési kiadásainak támogatására nominálisan hét, a 2008-ra tervezett 4,5 százalékos inflációt is figyelembe véve több mint tíz százalékkal kevesebb pénz jut – tájékoztatott Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára. Ennél akkor sem sokkal rózsásabb a kép, ha a metróépítésre biztosított, illetve az uniós forrásokat is figyelembe vesszük: ezekkel együtt az önkormányzatoknak már csak kétszázalékos reálérték-veszteséget kell elkönyvelniük.

Folytatás: Demokrata online, forrás: nol.hu

Címkék: megszorítás önkormányzatok | Szólj hozzá!

Elkezdett visszahízni Gyurcsány hivatala

2007.10.03. 08:34

Bár a második Gyurcsány-kormány megalakulásakor a spórolás volt a jelszó, az utóbbi fél évben mégis egyre több államtitkári, tárca nélküli miniszteri és egyéb vezetői posztot hoztak létre. A szervezeti hízásra utalnak más adatok is: a Miniszterelnöki Hivatalban a tavalyi nagy selejtezés után csekély mértékben újra bővült a szolgálati autópark, a hivatali mobiltelefonok száma pedig visszaugrott a takarékoskodás előtti szintre.

"Úgy kell átalakítani az állam működését, hogy az egyre kevesebb pénzébe kerüljön az adófizetőknek" - magyarázta kormányának célkitűzéseit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006 júniusában az MSZP egyik rendezvényén. Az új kormány akkor nagy lendülettel vágott bele a közigazgatás leépítésébe: megszüntették a tárca nélküli miniszteri, a politikai- és közigazgatási államtitkári posztokat, jelentősen csökkentették a kormánybiztosok számát, és komoly létszámcsökkentést hajtottak végre az államigazgatásban.

Úgy tűnik azonban, hogy ez a lendület idén kifulladt, ugyanis újabb és újabb pozíciókat hoztak létre. 2007 januárjában öt új kinevezéssel kilencre nőtt a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkárainak száma (ennyi volt az első Gyurcsány-kormány idején is), nyáron pedig visszatértek a tárca nélküli miniszterek: Szilvásy György a titkosszolgálatokat felügyeli (mellette dolgozik egy államtitkár is), Draskovics Tibor pedig az államreform végrehajtását.

Folytatás: Demokrata online, forrás: origo.hu

Címkék: gyurcsány hazugság | Szólj hozzá!

„Lóg a levegőben” a történelmi egyházak állami támogatása

2007.10.03. 08:32

A zárszámadási törvény értelmében az egyházak állami támogatásának 38 százaléka „lóg a levegőben" – állította Bölcskei Gusztáv, a református zsinat lelkészi elnöke kedden a történelmi keresztény egyházak vezetőinek találkozóján. A hagyománnyá vált negyedéves találkozó sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a finanszírozás kérdésében valószínűleg ebben a hónapban találkoznak az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakembereivel.

A kulturális tárca egyházi titkárságvezetőjének, Csepregi Andrásnak az egyik kormányközeli lapban megjelent közlésére, miszerint egészen biztos, hogy az egyházi iskolák kiegészítő támogatása jövőre is növekedik, Bölcskei Gusztáv kijelentette: erre majd akkor reagálnak érdemben, amikor megszületik a megállapodás az állam és az egyházak között.

Folytatás: Demokrata online, forrás: MNO

Címkék: megszorítás egyházak | Szólj hozzá!

VEKE: „Félretájékoztat a BKV”

2007.10.02. 07:50

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint a BKV félretájékoztatja a közvéleményt akkor, amikor azt állítja, hogy az utasforgalom csökkenése miatt van szükség a járatritkításra. A fővárosi járatok kihasználtak, a közlekedési társaság csak az elmaradt reformintézkedések, illetve a bérmegállapodás árát akarja megfizettetni az emberekkel - mondják a civilek.

A VEKE szerint tarthatatlan helyzet, hogy a főpolgármester múlt szerdán cáfolta a járatritkítás tervét, a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettese azonban egy országos napilap hétfői számában nyíltan elismerte a megszorításokat. Regőczi Miklós a Népszabadságnak azt mondta, tavalyhoz képest 8 százalékkal kevesebben használják a tömegközlekedési eszközöket, ezért a BKV a kora reggeli, a késő esti és hétvégi járatok ritkítását tervezi.

Folytatás: Demokrata online, forrás: hirtv.hu

Címkék: bkv rossz gazdaságpolitika | Szólj hozzá!

RSS etető

Nem felejtünk!

Ide gyűjtünk minden magyarellenes rossz hírt, kérjük olvasóinkat, forrás megjelölésével küldjenek nekünk ilyeneket.